Vrelo „DIVLJANA“

Vrelo Divljana nalazi se nasuprot istoimenog sela, na levoj obali Koritničke reke. Jedna od povoljnih specifičnosti ovog izvorišta je i to što je locirano u neposrednoj blizini puta Bela Palanka – Babušnica.

Potpuno prirodna planinska voda vrela Divljana, izbija iz krečnjačkog masiva Suve planine u nivou Koritničke reke i zbog geološkog sastava okoline i slivnog područja, smatra se jednim od najvećih prirdnih bogatstava niškog regiona.

Sastav najvećeg dela slivnog područja vrela Divljana je od karbonatnih stena, dok su rezervoari od krečnjaka iz kojih i izbija čista planinska voda.

Vrelo Divljana specifično je i po povoljnim hidrogeološkim karakteristikama, uz napomenu da se samo izvorište nalazi u podnožju Stare planine. Planinski deo vrela zauzima znatno prostranstvo i prehranjuje se padavinama na čitavoj površini sliva.

Izvorište Divljana spada u jedno od stabilnijih na teritoriji niškog regiona i njegov prirodni potencijal u većem delu godine je ujednačen.

Jedna od njegovih karakteristika je i temperatura vode, koja je uvek

12 – 13°S, dok je protok vode 350 mnm.

Na ovom izvorištu, izgrađena je i kaptaža, a voda se gravitaciono odvodi i priključuje u prekidnu komoru „Divljana", odakle se eksploatiše:

Q max = 800 l/s vode.

Vodovod sutra

vodovod-sutra

Povećanje kapaciteta industrijskih postrojenja i povećanje broja stanovnika prouzrokuje neprekidni trend povećanja potreba za pitkom vodom. Niš je u stalnoj borbi da se niški vodovodni sistem – NIVOS zaštiti, modernizuje, rekonstruiše, kao i efikasno, ekonomično i stručno iskoristi a ujedno dogradi i proširi novim kapacitetima i vodovodnim objektima.

Čitaj dalje: Vodovod sutra

Vodovod nekad

vodovod-nekad

U I veku naše ere NAIS je snabdevan vodom iz obližnje Kameničke reke, na čijem je izvorištu (''Devojačno ždrelo'') bila urađena kaptaža. Odatle do grada (oko 8 km) vodio je aquaeductus, sagrađen u obliku masivnog zida (debljine oko 1.65 m), kroz čiju su unutrašnjost bile sprovedene keramičke cevi.

Čitaj dalje: Vodovod nekad