Вода је извор живота! Штедимо воду!

Опстанак свих живих бића зависи од воде!

Вода је једна од најраспрострањенијих материја на Земљи.

Око 71% Земљине површине је под водом.

Од свих вода 97% њих је слана вода, а слатке воде има само 3%.
Слатке воде има највише у леду, а има је још у подземним рекама, језерима и у атмосфери а још мања количина, свега 0,003 одсто чини флаширана вода, биолошки тестирана и фабрички упакована.

Преко милијарду људи нема никакав приступ пијаћој води.
Преко три милијарде нема никакве санитарне услове.
Због константног недостатке воде, свакодневно умре скоро пет хиљада људи.
Вода је основни чинилац у природи али и у самом људском телу она је унутар свих живих ћелија. Познато је да људска бића могу живети око 5 недеља без хране али само 5 дана без воде у умереној клими.

Све људске активности утичу на екосистеме вода и могу угрозити слатководне изворе тј. количину и квалитет питке воде. Тако данас многи крајеви у Европи немају воде за пиће иако воде имају у изобиљу. Воду угрожавају: штетне материје из индустрије, непречишћене отпадне воде из домаћинства, прекомерно коришћење отрова и ђубрива у пољопривреди, бетонирање и асфалтирање због изградње путева, сеча шума, киселе кише, немар, непотребни губици у водоводном систему.

Кад воде имамо увек и у изобиљу тада на жалост не размишљамо о њеној вредности и важности. Вода за већину људи једноставно извире из славине. Ретко размишљамо о путу који је вода из ваздуха и тла морала проћи да би стигла до нас, њеној дистрибуцији са изворишта цевоводима и свакодневној контроли квалитета у лабораторијама, о исправности воде која стиже до кућних инсталација и крајњих корисника. Вода је неопходна за живот зато је не треба загађивати!

Генерална скупштина Уједињених нација је посебном Резолуцијом 22. марта 1993. године прогласила за први Светски дан вода.Од тада се сваке године овог датума широм света обележава Дан вода у циљу скретања пажње јавности на очување најважнијег животног ресурса.

Узимајући у обзир пораст светског становништва и последице климатских промена, потребно је да свако од нас води рачуна и својим примером покаже колико је важно очување водног богатста за наш али и за живот генерација које долазе. Овде описани савети за штедњу воде у домаћинствима захтевају промену свакодневних навика корисника и не укључују посебне техничке мере.

 • Ако видите цурење воде на јавним површинама, на хидрантима, цевоводима и слично, одмах позовите јавно комунално предузеће;
 • Редовно проверавајте цурење или капање кућних инсталација а не заборавите и да проверите спољне инсталације (славине, чесме, црева, прскалицe…);
 • Замените гумице на славинама које цуре;
 • Научите децу да затварају славине након употребе;
 • Инсталирајте штедљиве водокотлиће уместо старих који могу испирати WC шољу са 5л уместо са 9 или 10л;
 • Машину за прање судова и машину за прање веша укључујте само кад су пуне;
 • Код прања судова не пуштајте воду да тече. Напуните судоперу или одговарајућу посуду у којој ћете опрати судове;
 • Ако купујете нове кућне апарате распитајте се о запремнини машина за прање и њиховој ефикасности. Такође проверите специфичну потрошњу машине за веш која се означава с л/кг рубља;
 • При прању зуба не дозволите да вода цури све време. На тај се начин може уштедети чак 10-25 литара воде;
 • Лети чувајте флаше са водом у фрижидеру уместо да отварате славину и пуштате да вода тече да би била хладна;
 • Кувајте храну с минимално потребном водом. Тако штедите воду, а и остаје више корисних састојака при кувању;
 • Ако имате индивидуални водомер редовно га баждарите;
 • Утврдите и запамтите локацију главног вентила којим затварате воду у целом стану или кући. Тако ћете уштедети стотине литара воде и спречити већу штету ако дође до пуцања цеви;
 • Ако имате фонтану уградите систем рециркулације воде;
 • Аутомобил перите у професионалној перионици а не сами;
 • Ако већ перете аутомобил у свом дворишту, перите га на трави. Тако ћете истовремено и заливати травњак;
 • Врт и травњак заливајте само ако нису проглашене мере редукције воде;
 • Ако имате могућности скупљајте кишницу за заливање биљака.

Сваки дан учините нешто чиме штедите воду. Иако је уштеда можда мала, сваки сачувани литар је вредан.

Просечна јединична потрошња процењена је на 150 л/ст/дан (скраћена ознака за “литара по глави становника на дан”). Уштедом кроз спречавање капљања, цурења и нерационалног коришћења воде можете уштедети око 30 л/ст/дан. Уградњом савременије беле технике (ефикасни кућни апарати, аератори, регулатор притиска и слично) можете уштедети додатних 30 л/ст/дан.

Ваша укупна уштеда воде може износити и до 60 л/ст/дан. За годину дана тако штедите око 22000 литара воде по особи.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Услед тренутне хидрометеролошке ситуације, коју прати сушни период и изузетно високе температуре, сва изворишта на систему нишког водовода показују знаке смањене издашности.

Из истих разлога, готово у свим мерним зонама нишког водоводног система присутни су знаци повећане потрошње воде.

У овим околностима ЈКП „Ниссус“ Ниш апелује на суграђане да одговорно и рационалну користе воду како не би дошло до озбиљних поремећаја у водоснабдевању.

Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање аутомобила цревом, пуњење базена и друго неконтролисано трошење представља нерационалну потрошњу. Нерационална потрошња може довести до озбиљних поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града.

Апел је упућен свим општинама на територији Града Ниша, које ће својим активностима а у скалду са својим овлашћењима, предузети све неопходне мере у циљу сузбијања ненаменске потрошње воде.

Још једном апел нашим суграђанима да рационално користе воду како би ЈКП „Наиссус“ Ниш свим корисницима омогућило уредно водоснабдевање.