VIŠE AMBASADORA NORDIJSKE ZAJEDNICE JE POSETILO JKP“NAISSUS“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ambasadori Švedske, Norveške, Danske i Finske, pod okriljem Nordijskog saveta ministara bili su prethodnog dana u poseti JKP“Naissus“, na izvorištu Medijana. Ova poseta je nastavak dijaloga na temu“Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva“, što u konačnom predstavlja podizanje svesti lokalnih partnera o važnosti cirkularne ekonomije u Srbiji, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj važnoj oblasti.

Konferencija u Nišu je organizovana u partnerstvu sa Gradom Nišom, Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj, Naučno tehnološkim parkom Niš, Nordijskom poslovnom alijansom, NALED-om, a u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Domaćin v.d. direktora JKP“Naissus“-a Niš Goran Milosavljević je pozdravio uvažene goste i podsetio prisutne da je švedski kralj Gustav pre više od 200 godina bio gost Srbije i tom prilikom je posetio Niš i kupajući se koristio blagodeti niške vode.

–  Cirkularna ekonomija nas podstiče da ono što bi se moglo smatrati otpadom pretvaramo u dragocen resurs za lokalnu ekonomiju, na primer zeleni otpad, biootpad i mulj iz otpadnih voda – istakao je Milosavljević.

Grad Niš se u saradnji sa Ministarsvom zaštite životne sredine, EU i Švedskom priprema za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

– Postrojenje će sprečavati ispuštanje 30 miliona tona otpadnih voda u Nišavu svake godine, a kroz tretman mulja biogas proizveden u postrojenju moći će da se koristi za proizvodnju električne i toplotne energije – između ostalog je kazao rukovodilac investiciono-tehničkog sektora JKP“Naissus“ Dejan Jordanović i upoznao prisutne da je zaokružena finansijska konstrukcija, projekat je u završnoj fazi i JKP“Naissus“ Niš je tehnički i kadrovski spremno za realizaciju tretmana otpadnih voda.  

– Nordijske zemlje, sa nordijskim preduzećima i opštinama na čelu, imaju dugogodišnje iskustvo u inovatnim rešenjima i ulaganjima na lokalnom nivou za razvoj pametnih gradova u kojima se izazovi pretvaraju u mogućnosti. Otpad postaje resurs, a voda, otpad i energija se rešavaju kroz integrisani način – kratko je prokomentarisala Izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse Iva Petrović.

Narednim godinama biće posebna pažnja posvećena biogasu, biootpadu i zelenom otpadu u Srbiji i radiće se na pronalaženju rešenja na lokalnom nivou koja doprinose cirkularnoj ekonomiji i odgovoriti izazovu kako dosadašnji zeleni otpad i otpadni mulj pretvoriti u energiju i resurs za dobrobit građana i lokalne ekonomije.

Na kraju sastanka Goran Milosavljević je uručio prigodan poklon Ambasadorki Švedske NJ.E. Annika Ben David.


Ostale vesti