ВИШЕ АМБАСАДОРА НОРДИЈСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ ЈЕ ПОСЕТИЛО ЈКП“НАИССУС“

Амбасадори Шведске, Норвешке, Данске и Финске, под окриљем Нордијског савета министара били су претходног дана у посети ЈКП“Наиссус“, на изворишту Медијана. Ова посета је наставак дијалога на тему“Јачање циркуларне економије у Србији – нордијска искуства“, што у коначном представља подизање свести локалних партнера о важности циркуларне економије у Србији, као и преношење нордијских искустава и знања у овој важној области.

Конференција у Нишу је организована у партнерству са Градом Нишом, Канцеларијом за локални економски развој, Научно технолошким парком Ниш, Нордијском пословном алијансом, НАЛЕД-ом, а у сарадњи са Привредном комором Србије.

Домаћин в.д. директора ЈКП“Наиссус“-а Ниш Горан Милосављевић је поздравио уважене госте и подсетио присутне да је шведски краљ Густав пре више од 200 година био гост Србије и том приликом је посетио Ниш и купајући се користио благодети нишке воде.

–  Циркуларна економија нас подстиче да оно што би се могло сматрати отпадом претварамо у драгоцен ресурс за локалну економију, на пример зелени отпад, биоотпад и муљ из отпадних вода – истакао је Милосављевић.

Град Ниш се у сарадњи са Министарсвом заштите животне средине, ЕУ и Шведском припрема за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода.

– Постројење ће спречавати испуштање 30 милиона тона отпадних вода у Нишаву сваке године, а кроз третман муља биогас произведен у постројењу моћи ће да се користи за производњу електричне и топлотне енергије – између осталог је казао руководилац инвестиционо-техничког сектора ЈКП“Наиссус“ Дејан Јордановић и упознао присутне да је заокружена финансијска конструкција, пројекат је у завршној фази и ЈКП“Наиссус“ Ниш је технички и кадровски спремно за реализацију третмана отпадних вода.  

– Нордијске земље, са нордијским предузећима и општинама на челу, имају дугогодишње искуство у иноватним решењима и улагањима на локалном нивоу за развој паметних градова у којима се изазови претварају у могућности. Отпад постаје ресурс, а вода, отпад и енергија се решавају кроз интегрисани начин – кратко је прокоментарисала Извршна директорка Нордијске пословне алијансе Ива Петровић.

Наредним годинама биће посебна пажња посвећена биогасу, биоотпаду и зеленом отпаду у Србији и радиће се на проналажењу решења на локалном нивоу која доприносе циркуларној економији и одговорити изазову како досадашњи зелени отпад и отпадни муљ претворити у енергију и ресурс за добробит грађана и локалне економије.

На крају састанка Горан Милосављевић је уручио пригодан поклон Амбасадорки Шведске Њ.Е. Annika Ben David.