Појачана динамика радова на изградњи јужног канализационог колектора

Радови на Јужном канализационом колектору се настављају појачаном динамиком и у две смене како би се обавили предвиђени послови у што краћем року и ослободила раскрсница за саобраћај на Палилулској рампи.

До сада је изграђено 48 метара цеви, унутрашњег пречника ИД 1600мм и монтирана шахта РШ2. Раскрсница је затворена за саобраћај 16. априла и требало је да према решењу о регулацији саобраћаја остане тако до 25-ог маја ове године.

Посебним напорима извођач радова ЈКП ”Наиссус” ће од среде 18-ог априла ослободити за саобраћај улице: Хајдук Вељкову, Војводе Гојка и Божидарчеву. Затворена остаје једино Епископска од Палилулске рампе до семафора на раскрсници код цркве Свети Никола.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић обишао је радове у 21 сат и том приликом истакао:

Ради се о кључној раскрсници, са великом фреквенцијом саобраћаја. Како имамо обиман посао који је деценијама чекао и морамо Јужни канализациони колектор да саставимо на самој Палилулској рампи где се укрштају више улица: Хајдук Вељкове, Епископске, горњи и доњи део Војводе Гојка и Божидарчеве.Неопходно је да Јужни колектор прикључимои завршимо ову деоницу и повежемо га са ЕИ колектором, код стадиона”Железничар” где Јужни колектор прелази са друге стране пруге и на тај начин решимо деценијске проблеме које смо имали са плављењем простора око Клиничког центра, стадиона”Чаир”, пролаз у Зетској улици, као и цела улица, стамбени објекти у околини улице Сестре Баковић, тако да ће грађани у том делу града овим коначним решењем моћи да одахну и да не брину од поплава. Вечерас смо овде јер радници ЈКП”Наиссус” раде продужено радно време како би остварили већи учинак и остварили брже планиране радове да би вратили раскрсницу у основну саобраћајну функцију. Гледамо да искористимо сваки тренутак и да се што више посла уради и ево вечерас људи раде до 22 сата.

Директор ЈКП”Наиссус” Игор Вучић је похвалио пожртвовање својих људи и нагласио:

Радове изводи ЈКП ”Наиссус” и вредност радова је нешто више од 13 милиона динара. Јавно комунално предузеће Наиссус као одговорни извођач радова, ангажовало је механизацију и људство у пуном капацитету, како би што пре извели ове радове на постављању овог дела колектора. Задата дужина је 33 метра, која се поставља на раскрсници у висини Палилулске рампе, а укупна деоница је 142 метра. За овај задатак је ангажовано додатно људство како би у отежаним временским условима јер пада киша, успели да изнесемо овај посао на најбољи могући начин и у што краћем року.

Према уговору укупна вредност предвиђених радова са урачунитим порезом на додату вредност износи 13.243.870,00 динара и предвиђени рок за завршетак радова је 90 дана. Уговор је сачињен између Града Ниша и Јавно комуналног предузећа “Наиссус“ за обављање радова на изградњи дела Јужног канализационог колектора у дужини од 142 м, од укупно пројектоване дужине 410 метара. Колектор иде паралелно са десне стране железничке пруге Ниш – Димитровград – Државна граница, на растојању 9 метара од осовине колосека, и пројектованим дубинама рова од 4,30м до 5,30м.