ЈКП“Наиссус“ наставља да активно учествује у одбрани и заштити насеља 9. мај и радне зоне доње међурово

Обилне падавине које су трајале више недеља не дозвољавају предах ангажовању великог броја људи, организација, појединаца и сталну мобилност механизације. Под руководством оперативног тима Штаба за ванредне ситуације често се мењала организација и план заштите зависно од ситуација на терену. С редином марта месеца је опшина Нишка Бања прогласила ванредно стање због нарушеног водоснабдевања у околним селима која имају своје локалне водосистеме и који су због замућења постали неисправни (Јелашница, Банцарево, Куновица, Радикина Бара, Лазарево Село и насеља Островица и Просек).

У понедељак 26.03.2018.год. је и опшина Палилула услед водене стихије прогласила ванредно стање на својој територији, због поплава у Насељу 9. мај, као и замућења воде за пиће у селима: Бербатово, Вукманово и Доње Власе.

ЈКП “Наиссус“ је наставио ангажовање, поред вишенедељне помоћи Насељу 9. мај, хитно се приступило упућивању аутоцистерни са пијаћом водом угроженим селима у ове две општине.

Одмах по проглашењу ванредних отпреми пијаћа вода на одређена сеоска подручја. Јуче и данас снабдевамо пијаћом водом села Вукманово, Бербатово и Доње Власе у општини Палилула – нагласио је директор ЈКП“Наиссус“ Игор Вучић.

Ово Јавно предузеће активно учествује, дању и ноћу у одбрани од поплаве у Насељу 9. мај, са великим бројем стално ангажованих људи, машинама за ископ земље, две потапајуће пумпе, два возила каналџета (која такође испумпавају воду) и превожењем велике количине џакова са песком.

Једна потапајућа пумпа је премештена из улице др Саве Петровића у Новобрдарску улицу. По налогу Штаба за ванредне ситуације џакови са песком су у току дана транспортовани у улицама: Рударској, Радивоја Динуловића и Новобрдарској. Радницима овог предузећа на кратко су се придружили и помогли играчи и стручни штаб Рукометног клуба Железничар из Ниша.

Истог дана 26. марта, угрожене локације у Насељу 9. мај су обишли поред представника војске и челни људи града, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и председник општине Палилула Александар Ждрале.

Вода која се слива са Бубња и Ледене Стене пролази испод пута, испод асфалта јури неких 300 литара у секунди, излива се у њиве изнад радне зоне Доње Међурово и долази на најнижу тачку, са десне стране пруге према радној зони Доње Међурово. Овде лоше урађеним испустима, испод пруге прелази на другу страну. Овај ниво овде је за око метар већи него на другој страни Насеља 9. мај, и онда је природна последица куда путује ова вода и како да је зауставимо и спречимо даље продирање и угржавање домаћинстава. Ми данас захваљујући војсци, предузећима и свим службама покушавамо да помогнемо у свим појединачним случајевима и да се нађемо људима.

Неизграђивањем атмосферских колектора, неканалисањем атмосферских вода, које би отицале каналима према реци Нишави, имамо тај проблем да схватимо колико људски немар у последњих 15, можда и 20 година може да узрокује огромне штете, како за људе, тако и за пољопривреду, њиве, стамбене објекте и друго. Без обзира, настављамо заштиту угроженим домаћинствима, са великим бројем људи, уз помоћ војске и свом расположивом механизацијом док не обуздамо водену стихију – истакао је градоначелник Булатовић.

Важно је напоменути да је услед настанка неисправних узорака воде проглашена ванредна ситуација у селима општина ГО Нишка Бања и ГО Палилула, искључиво у оквиру сеоских водовода који нису део нишког водоводног система.

ЈКП “Наиссус“ наглашава да је вода којом нишки водовод снабдева кориснике на територији Града Ниша са околином, потпуно здрава, физичко-хемијски и бактериолошки исправна и у складу са свим параметрима који су дефинисани Правилником о хигијенској исправности воде за пиће Републике Србије. Сви наши корисници имају довољне количине воде, која је под сталним режимом контроле од стране акредитоване лабораторије нишког водовода и Института за јавно здравље у Нишу, чији резултати анализа потврђују да је вода у Нишком водоводном систему изузетног квалитета.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Услед тренутне хидрометеролошке ситуације, коју прати сушни период и изузетно високе температуре, сва изворишта на систему нишког водовода показују знаке смањене издашности.

Из истих разлога, готово у свим мерним зонама нишког водоводног система присутни су знаци повећане потрошње воде.

У овим околностима ЈКП „Ниссус“ Ниш апелује на суграђане да одговорно и рационалну користе воду како не би дошло до озбиљних поремећаја у водоснабдевању.

Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање аутомобила цревом, пуњење базена и друго неконтролисано трошење представља нерационалну потрошњу. Нерационална потрошња може довести до озбиљних поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града.

Апел је упућен свим општинама на територији Града Ниша, које ће својим активностима а у скалду са својим овлашћењима, предузети све неопходне мере у циљу сузбијања ненаменске потрошње воде.

Још једном апел нашим суграђанима да рационално користе воду како би ЈКП „Наиссус“ Ниш свим корисницима омогућило уредно водоснабдевање.