JKP“Naissus“ nastavlja da aktivno učestvuje u odbrani i zaštiti naselja 9. maj i radne zone donje međurovo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Obilne padavine koje su trajale više nedelja ne dozvoljavaju predah angažovanju velikog broja ljudi, organizacija, pojedinaca i stalnu mobilnost mehanizacije. Pod rukovodstvom operativnog tima Štaba za vanredne situacije često se menjala organizacija i plan zaštite zavisno od situacija na terenu. S redinom marta meseca je opšina Niška Banja proglasila vanredno stanje zbog narušenog vodosnabdevanja u okolnim selima koja imaju svoje lokalne vodosisteme i koji su zbog zamućenja postali neispravni (Jelašnica, Bancarevo, Kunovica, Radikina Bara, Lazarevo Selo i naselja Ostrovica i Prosek).

U ponedeljak 26.03.2018.god. je i opšina Palilula usled vodene stihije proglasila vanredno stanje na svojoj teritoriji, zbog poplava u Naselju 9. maj, kao i zamućenja vode za piće u selima: Berbatovo, Vukmanovo i Donje Vlase.

JKP “Naissus“ je nastavio angažovanje, pored višenedeljne pomoći Naselju 9. maj, hitno se pristupilo upućivanju autocisterni sa pijaćom vodom ugroženim selima u ove dve opštine.

Odmah po proglašenju vanrednih otpremi pijaća voda na određena seoska područja. Juče i danas snabdevamo pijaćom vodom sela Vukmanovo, Berbatovo i Donje Vlase u opštini Palilula – naglasio je direktor JKP“Naissus“ Igor Vučić.

Ovo Javno preduzeće aktivno učestvuje, danju i noću u odbrani od poplave u Naselju 9. maj, sa velikim brojem stalno angažovanih ljudi, mašinama za iskop zemlje, dve potapajuće pumpe, dva vozila kanaldžeta (koja takođe ispumpavaju vodu) i prevoženjem velike količine džakova sa peskom.

Jedna potapajuća pumpa je premeštena iz ulice dr Save Petrovića u Novobrdarsku ulicu. Po nalogu Štaba za vanredne situacije džakovi sa peskom su u toku dana transportovani u ulicama: Rudarskoj, Radivoja Dinulovića i Novobrdarskoj. Radnicima ovog preduzeća na kratko su se pridružili i pomogli igrači i stručni štab Rukometnog kluba Železničar iz Niša.

Istog dana 26. marta, ugrožene lokacije u Naselju 9. maj su obišli pored predstavnika vojske i čelni ljudi grada, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i predsednik opštine Palilula Aleksandar Ždrale.

Voda koja se sliva sa Bubnja i Ledene Stene prolazi ispod puta, ispod asfalta juri nekih 300 litara u sekundi, izliva se u njive iznad radne zone Donje Međurovo i dolazi na najnižu tačku, sa desne strane pruge prema radnoj zoni Donje Međurovo. Ovde loše urađenim ispustima, ispod pruge prelazi na drugu stranu. Ovaj nivo ovde je za oko metar veći nego na drugoj strani Naselja 9. maj, i onda je prirodna posledica kuda putuje ova voda i kako da je zaustavimo i sprečimo dalje prodiranje i ugržavanje domaćinstava. Mi danas zahvaljujući vojsci, preduzećima i svim službama pokušavamo da pomognemo u svim pojedinačnim slučajevima i da se nađemo ljudima.

Neizgrađivanjem atmosferskih kolektora, nekanalisanjem atmosferskih voda, koje bi oticale kanalima prema reci Nišavi, imamo taj problem da shvatimo koliko ljudski nemar u poslednjih 15, možda i 20 godina može da uzrokuje ogromne štete, kako za ljude, tako i za poljoprivredu, njive, stambene objekte i drugo. Bez obzira, nastavljamo zaštitu ugroženim domaćinstvima, sa velikim brojem ljudi, uz pomoć vojske i svom raspoloživom mehanizacijom dok ne obuzdamo vodenu stihiju – istakao je gradonačelnik Bulatović.

Važno je napomenuti da je usled nastanka neispravnih uzoraka vode proglašena vanredna situacija u selima opština GO Niška Banja i GO Palilula, isključivo u okviru seoskih vodovoda koji nisu deo niškog vodovodnog sistema.

JKP “Naissus“ naglašava da je voda kojom niški vodovod snabdeva korisnike na teritoriji Grada Niša sa okolinom, potpuno zdrava, fizičko-hemijski i bakteriološki ispravna i u skladu sa svim parametrima koji su definisani Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije. Svi naši korisnici imaju dovoljne količine vode, koja je pod stalnim režimom kontrole od strane akreditovane laboratorije niškog vodovoda i Instituta za javno zdravlje u Nišu, čiji rezultati analiza potvrđuju da je voda u Niškom vodovodnom sistemu izuzetnog kvaliteta.

Ostale vesti