Dani vode u Nišu 08 – 09 maj 2019

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS) u saradnji sa kompanijom Medivest KT doo, i ove godine organizuje manifestaciju “DANI VODE NIŠ 2019” – Međunarodni sajam vodovodne i kanalizacione opreme sa pratećom konferencijom, koja se održava 08. i 09. maja 2019. godine u Nišu.

U Hali SC Čair, na površini od oko 1600 m2 priliku da predstave trendove kao i raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja imaće renomirani domaći i strani proizvođači vodovodne i kanalizacione opreme. Takođe, obezbeđen je i adekvatan prostor ispred Hale Čair na oko 400 m2 za prezentaciju pratećih segmenata: građevinske mehanizacije, specijalnih, namenskih i multifunkcionalnih vozila i slično.

TREĆA, sada već tradicionalna, manifestacija DANI VODE je i mesto susreta eksperata koji će imati priliku da predstave ideje i razmene mišljenja u okviru konferencijskog dela na temu “OČUVANJE I ZAŠTITA SISTEMA ZA VODOSNABDEVANJE”.

Svojim sadržajem u prethodnim godinama, DANI VODE su poneli epitet uspešnog i atraktivnog poslovnog događaja sa respektabilnim brojem izlagača i posetilaca, čime se može svrstati među najznačajnije manifestacije u sektoru voda u regionu.

Očuvanje životne sredine jeste prioritet svake lokalne zajednice pa ću u tom kontekstu samo kratko podsetiti na ono što Grad Niš i naša lokalna zajednica čine u ovoj oblasti. Pre svega bih pomenula infrastrukturni projekat postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji podrazumeva izgradnju preko 35 km kanalizacione mreže, uz to je važan podatak koji ću vam sada izneti a to je da će samo iz Nišave u okviru ovog projekta biti odstranjeno preko 20 000 tona mulja – ispred Grada Niša je istakla Marina Kostić.

Javno komunalno preduzeće ”Naissus” Niš je kao regionalni lider u pružanju usluga iz oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda, u ovom delu Srbije odlučilo da takvu činjenicu iskoristi kao potencijal sa realnim ciljem da postanemo generator razvoja u regionu. Osnivanjem Asocijacije za zaštitu i očuvanje voda jugoistočne Srbije, gde smo udružili snagu i kapacitete sa još 26 vodovoda iz 5 upravnih okruga iz ovog dela Srbije, uspevamo da treću godinu zaredom Niš postaje grad u kome se može videti i čuti sve ono što je najsavremenije i najpopularnije u oblasti vodosnabdevanja i kanalisanja otpadnih voda, sve zajedno u okviru ”Dana voda” – prisutnim gostima, učesnicima, izlagačima i posetiocima prigodno se obratio Igor Vučić, direktor JKP ”Naissus”-a Niš.

Hteo bih da izrazim javnu zahvalnost mom timi ljudi, koji je prvo osmislio ideju formiranja asocijacije a zatim i manifestaciji ”Dani vode”. Takođe bih se zahvalio svim, kako pojedincima tako i institucijama koji su na bilo koji način pomogli da ovaj skup danas izgleda ovako, kako učesnici kažu da je sada bolji nego što je bio u prethodne dve godine – biranim rečima se zahvalio i sve prisutne pozdravio predsednik Asocijacije za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije, dr Miloš Đorđević.

Možda do sada nije bio dovoljan finansijski izdatak iz budžeta države kada je u pitanju oblast životne sredine ali nakon konsolidacije budžeta, nakon 2017., 2018. godine, kada je javni dug pao sa 75% na 60% BDP-a. Mi sada imamo priliku u 2019-oj godini da izdvojimo jedan procenat budzeta za oblast zaštite životne sredine a da u narednim godinama ta izdavanja povećavamo, i da to bude na dobrobit lokalnih samoprava, gradova, opština i da u konačnom dobijemo ono najvažnije, a to je standard, život i zdravlje građana i građanki Republike Srbije – prilikom otvaranja manifestacije ”Dani vode” je istakao Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Drugog dana ovog impozantnog događaja direktor JKP ”Naissus”-a Igor Vučić i rukovodilac proizvodnje vode Dragan Stanković su predstavili i pokakazali izvorišteMedianu, proizvodna postrojenja i jedinstven način proizvodnje pijaće vode, preradom rečne vode svim prisutnim direktorima iz cele Srbije i Republike Srpske.

Ostale vesti