ПОТПИСИВАЊЕ УГОВОРА О ДУАЛНОМ ОБРАЗОВАЊУ ИЗМЕЂУ ЈКП“НАИССУС“ И УЧЕНИКА СРЕДЊЕ СТРУЧНЕ ШКОЛЕ НЕИМАР

После процеса акредитације и обуке инстуктора дошло смо до потписивања уговора између в.д. директора ЈКП“Наиссус“ Горана Милосављевића, директора средње стручне школе ГТШ Неимар, ученика и родитеља. Тема овог уговора је дуално образовање или учење кроз праксу што је од великог заначаја како за младе људе, тако и за Јавно комунално предузеће Наиссус. Ово је прва генерација деце која ће кроз дуално обазовање да добије професионално знање и да се у будућем периоду препоручи за одређена радна места у овом комуналном систему.

– Ово је наставак сарадње између послодавца ЈКП“Наиссус“ и наше школе и имамо коначану верзију тог пројекта, који се зове дуално образовање. Данас смо потписали уговоре о учењу кроз рад, који подразумевају да ће петорица наших ученика, образовног профила руковалац грађевинском механизацијом од 01. 09.2022. године, обављати праксу у овом Јавно комуналном предузећу. Дуално образовање подразумева да ће они теоријску наставу и даље имати у школи а што се тиче практичне наставе, њу ће обављати у ЈКП“Наиссус“ под надзором инструктора, који је из тог предузећа и нашег наставника, који је задужен за учење кроз рад. Ово је од посебног значаја за нашу школу и сигурно догађај који ће бити дубоко урезан у дугогодишњу историју школе, јер уводи нове стандарде у пословном свету, а који обједињују школство и конкретне потребе привредног субјекта – образложио је Сретен Васић, директор Грађевинске техничке школе Неимар Ниш..  

– Дуално образовање је ретка прилика да се више бенефита обједини у једној акцији. Велики изазов и корист је за наше младе људе, ђаке ове школе и наше будуће колеге, затим је корист за родитеље, право усмерење за ГТШ Неимар, добробит је и за ЈКП“Наиссус“, да као друштвено одговорно предузеће мисли на своју будућност и наравно за град Ниш и државу Србију. Пре свега и сигурно најважнија је брига за ову генерацију ученика, која ће се школовати управо за профиле који су нама потребни – нагласио је Горан Милосављевић, в.д.директора ЈКП“Наиссус“Ниш.

– Крајњи циљ је да ђаци остану у привредној организацији, јер су ова занимања која данас имамо и многа занимања за која нам се јављају друге компаније да приме ђаке за дуално образовање, заправо дефицитарна, како је реко и директор Наиссус-а Милосављевић, ово је једно од најдефицитарнијег занимања, и ми се надамо да ће ови ђаци, не само што ће бити на пракси, не само што ће добити неку надокнаду, него и за три до четири године постати запослени у овом предузећу – кратко је закључила Јелена Чворовић, из Привредне коморе Србије, Регионална привредна комора Ниш.