ОБРАЋАЊЕ ИВИЦЕ ДИМИТРИЈЕВИЋА РУКОВОДИОЦА САНИТАРНЕ КОНТРОЛЕ СА ЛАБОРАТОРИЈОМ ЈКП „НАИССУС“ НИШ

Драги пријатељи, поштоване Нишлије,
У задњих 24 часа сведоци смо утицаја многих дезинформација и беспотребне панике која је наметнута од стране несавесних грађана и погрешно интерпретиране вести за град Ниш.
Просто не могу да оћутим на све коментаре и забринуте позиве које сам примао данас као руководилац лабораторије.
Од прексиноћ у 22 сата лабораторија ЈКП НАИССУС – Ниш увела је ванредне контроле анализе реке Нишаве након сазнања да је исклизнуо воз из шина који је транспортовао амонијак и да постоји могућност цурења у реку. Цели тим људи ради на контроли воде сваких сат времена и настављају се провере све док то ситуација налаже.
Град Ниш се снабдева квалитетном пијаћом водом из следећих изворишта: Љуберађа, Мокра, Дивљана, Крупац, Студена, Миљковац и ИЗВОРИШТЕ МЕДИЈАНА..Никакав утицај ова хаварија нема на сва ова изворишта. Временске прилике из ових изворишта обезбеђују довољне количине питке воде за град Ниш.
Превентиве ради извориште Медијана не ради. Објашњење: Да би смо имали довољну количину воде, прерађује се одређена количина воде из реке Нишаве (технолгију прераде користе и други градови Београд, Нови Сад, Лесковац, Крушевац…) да би смо имали резерве питке воде и град обезбедили у случају озбиљније хаварије на магистралним воду, замућења или велике потрошње воде. То је јако скупа технологија и једино је Ниш има у Европи урађена по пројекту Института Ј.Черни.
Град Ниш не смемо оставити без воде.
Систем подразумева да се прерађена вода одређеним технолошким поступцима пребацује у околна инфилтрациона језера и чува у подземљу и свакодневно контролише. По школском систему кружење воде у природи. Укупан удео у количини испоручене воде из изворишта Медијане ка граду је мањи од 10%.
Драги пријатељи, становници града Ниш пију најбољу и најквалитетнију и најконтролисанију воду у Србији.
Не наседајте на наслове неедукованих људи који и квалитет воде мере „штапом“. У питању су озбиљне контроле воде физичко-хемијске, микробиолошке, биолошке, радиолошке анализе које се раде свакодневно у нашој лабораторији, Институту за јавно здравље Ниш, по плану у Институту за ЈЗ Србије „Батут“ и Нуклеарном институту „Винча“. Дневно се у лабораторији одради преко 40 узорака од Извора, резервоара до крајњег потрошача или преко 700 анализа само у лабораторији ЈКП Наиссус.
Моја дужност и тима људи из лабораторије, производње воде и одржавања да обезбедимо здраву, безбедну и контролисану воду за пиће. Зато будите без бриге и верујте нама као и свих година до сада.
Чувајте воду, то је наше највеће богатство.
С поштовањем
Руководилац Санитарне контроле са лабораторијом
дипл.хем Ивица Димитријевић.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Услед тренутне хидрометеролошке ситуације, коју прати сушни период и изузетно високе температуре, сва изворишта на систему нишког водовода показују знаке смањене издашности.

Из истих разлога, готово у свим мерним зонама нишког водоводног система присутни су знаци повећане потрошње воде.

У овим околностима ЈКП „Ниссус“ Ниш апелује на суграђане да одговорно и рационалну користе воду како не би дошло до озбиљних поремећаја у водоснабдевању.

Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање аутомобила цревом, пуњење базена и друго неконтролисано трошење представља нерационалну потрошњу. Нерационална потрошња може довести до озбиљних поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града.

Апел је упућен свим општинама на територији Града Ниша, које ће својим активностима а у скалду са својим овлашћењима, предузети све неопходне мере у циљу сузбијања ненаменске потрошње воде.

Још једном апел нашим суграђанима да рационално користе воду како би ЈКП „Наиссус“ Ниш свим корисницима омогућило уредно водоснабдевање.