МЕЂУНАРОДНА СТРУЧНА МАНИФЕСТАЦИЈА’’ДАНИ ВОДЕ’’ НИШ, 09. и 10. јуна 2022. године, Хала Чаир

Асоцијација за заштиту и очување вода Јужне Србије (WАSS) из Ниша пети пут за редом организује Међународну стручну манифестацију „ДАНИ ВОДЕ – НИШ“, која се одржава 09. и 10. јуна 2022. године у Нишу. 

Организацијом Сајма водоводне и канализационе опреме, компаније које послују у области производње и пласмана опреме за снабдевање водом, каналисање, пречишћавање и слично имаће пети пут за редом прилику да у нашем граду представе ужој и широј стручној јавности своју палету производа и услуга. То ће уједно бити прилика за унапређење бизниса и комерцијалних резултата, а уједно и облик комуникационе споне између пословних субјеката, институција и појединаца. Други део овог стручног скупа, Међународна стручна конференција, третира теме које су од изузетне важности за функционисање самих система али се уједно бави и потребом усклађивања наших прописа са ЕУ регулативом из ове области. Овакви програмски садржаји су иницијатори покретања активности више различитих групација и заинтерсоване стручне јавности, окупљене око идеје стварања што бољих предуслова и пословног амбијента који за циљ имају подизање нивоа пружања комуналних услуга корисницима и самим тим приближавање стандардима из ове области које прописује Европска Унија. Ова манифестација подржана је од многобројних домаћих и међународних институција као што су IAWD, World Bank, GIZ, RCDN, NALAS, SKGO, PKS, RPK и Универзитет у Нишу. Ангажовањем стручних удружења и националних асоцијација за воде биће заступљено близу 10 држава из региона Југоисточне Европе и више од 30 излагача опреме.

– Добродошлица свим учесницима овог међународног сајма, који је од изузетног значаја не само за Град Ниш, него за цео регион. Ово је прилика да повежемо Универзитет, да повежемо привреду, да повежемо локалну заједницу, и драго ми је да после оваквих скупова, оваквих конференција и манифестација идемо само напред и имамо све боље резултате – између осталог је поручила присутнима помоћница градоначелнице Ниша Владислава Ивковић.

– Ове манифестације ће увек да имају подршку Удружења за комуналне делатности и Привредне коморе Србије у целини. Ово је место где се сусрећу локалне самоуправе, привредници, комунални сектор и сви остали субјекти који учествују у овом процесу, који је и добробит грађана региона и добробит грађана државе Србије – нагласио је Далибор Јокнић, секретар Удружења за комуналне делатности Привредне коморе Србије.

– Агенција за заштиту животне средине управља и води национални регистар, Национални информациони систем заштите животне средине. Град Ниш има ту привилегију да распололаже водним ресурсом и да снабдева становништво са једном од најквалитетнијих вода у Србији. То значи да је ово право место где се овај скуп одржава и да настави убудуће да се одржава овако успешно као данас – рекао је Небојша Вељковић стручни сарадник агенције у Министарству заштите животне средине.

– Добродошли у Ниш, добродошли у град са најбољом водом. Желим да истакнем нешто из историјског аспекта, Римско царство је трајало хиљаду година, зајредно са Византијом две хиљаде година. Настало је на води. Како су се градови градили, градио се водовод. Прво је морало обезбедити воде да би било просперитета. Оног тренутка када су водоводи престали да постоје у Римском царству и Византији, тог тренутка и државе су се урушавале. Тако и данас је немерљива вредност воде, зато ова манифестација служи, зато је она овако посвећена и ја сам заиста поносан на нашу асоцијацију. Ми ћемо наставити да је подржавамо у сваком смислу зато што је ово тема 21-ог века. Оно што је била нафта у претходном веку, вода ће бити у овом – истакао је в.д.директора ЈКП ’’Наиссус’’Ниш Горан Милосављевић.

– Морам да се захвалим свим институцијама, свим организацијама, појединцима, који су на било који начин допринели да све ово данас овако изгледа. У наставку имамо конференцијски део програма, сутра такође. Данас имамо професоре са Универзитета у сесији 2, сутра имамо искуства и актуелне теме из држава из региона: Бугарске, Републике Српске и Црне Горе. У сесији 4 имамо водоводе који су изградили своја постројења за пречишћавање отпадних вода и она која су у припремној фази. Овде је значајна дискусија и размена мишљења на тему, која је данас свакако једна од најактуелнијих, а то су потројења за пречишћавање отпадних вода – укратко је упознао присутне са агендом манифестације председник Асоцијације за заштиту и очување вода Јужне Србије др Милош Ђорђевић.

Након пригодног обраћања и након отварања стручне манифестације, Асоцијација за заштиту и очување вода Јужне Србије (WАSS) из Ниша је поделила захвалнице институцијама које су је подржале у првих пет година са жељом да се таква сарадња настави, прошири и унапреди и у будућем времену.