MEĐUNARODNA STRUČNA MANIFESTACIJA’’DANI VODE’’ NIŠ, 09. i 10. juna 2022. godine, Hala Čair

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS) iz Niša peti put za redom organizuje Međunarodnu stručnu manifestaciju „DANI VODE – NIŠ“, koja se održava 09. i 10. juna 2022. godine u Nišu. 

Organizacijom Sajma vodovodne i kanalizacione opreme, kompanije koje posluju u oblasti proizvodnje i plasmana opreme za snabdevanje vodom, kanalisanje, prečišćavanje i slično imaće peti put za redom priliku da u našem gradu predstave užoj i široj stručnoj javnosti svoju paletu proizvoda i usluga. To će ujedno biti prilika za unapređenje biznisa i komercijalnih rezultata, a ujedno i oblik komunikacione spone između poslovnih subjekata, institucija i pojedinaca. Drugi deo ovog stručnog skupa, Međunarodna stručna konferencija, tretira teme koje su od izuzetne važnosti za funkcionisanje samih sistema ali se ujedno bavi i potrebom usklađivanja naših propisa sa EU regulativom iz ove oblasti. Ovakvi programski sadržaji su inicijatori pokretanja aktivnosti više različitih grupacija i zaintersovane stručne javnosti, okupljene oko ideje stvaranja što boljih preduslova i poslovnog ambijenta koji za cilj imaju podizanje nivoa pružanja komunalnih usluga korisnicima i samim tim približavanje standardima iz ove oblasti koje propisuje Evropska Unija. Ova manifestacija podržana je od mnogobrojnih domaćih i međunarodnih institucija kao što su IAWD, World Bank, GIZ, RCDN, NALAS, SKGO, PKS, RPK i Univerzitet u Nišu. Angažovanjem stručnih udruženja i nacionalnih asocijacija za vode biće zastupljeno blizu 10 država iz regiona Jugoistočne Evrope i više od 30 izlagača opreme.

– Dobrodošlica svim učesnicima ovog međunarodnog sajma, koji je od izuzetnog značaja ne samo za Grad Niš, nego za ceo region. Ovo je prilika da povežemo Univerzitet, da povežemo privredu, da povežemo lokalnu zajednicu, i drago mi je da posle ovakvih skupova, ovakvih konferencija i manifestacija idemo samo napred i imamo sve bolje rezultate – između ostalog je poručila prisutnima pomoćnica gradonačelnice Niša Vladislava Ivković.

– Ove manifestacije će uvek da imaju podršku Udruženja za komunalne delatnosti i Privredne komore Srbije u celini. Ovo je mesto gde se susreću lokalne samouprave, privrednici, komunalni sektor i svi ostali subjekti koji učestvuju u ovom procesu, koji je i dobrobit građana regiona i dobrobit građana države Srbije – naglasio je Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije.

– Agencija za zaštitu životne sredine upravlja i vodi nacionalni registar, Nacionalni informacioni sistem zaštite životne sredine. Grad Niš ima tu privilegiju da raspololaže vodnim resursom i da snabdeva stanovništvo sa jednom od najkvalitetnijih voda u Srbiji. To znači da je ovo pravo mesto gde se ovaj skup održava i da nastavi ubuduće da se održava ovako uspešno kao danas – rekao je Nebojša Veljković stručni saradnik agencije u Ministarstvu zaštite životne sredine.

– Dobrodošli u Niš, dobrodošli u grad sa najboljom vodom. Želim da istaknem nešto iz istorijskog aspekta, Rimsko carstvo je trajalo hiljadu godina, zajredno sa Vizantijom dve hiljade godina. Nastalo je na vodi. Kako su se gradovi gradili, gradio se vodovod. Prvo je moralo obezbediti vode da bi bilo prosperiteta. Onog trenutka kada su vodovodi prestali da postoje u Rimskom carstvu i Vizantiji, tog trenutka i države su se urušavale. Tako i danas je nemerljiva vrednost vode, zato ova manifestacija služi, zato je ona ovako posvećena i ja sam zaista ponosan na našu asocijaciju. Mi ćemo nastaviti da je podržavamo u svakom smislu zato što je ovo tema 21-og veka. Ono što je bila nafta u prethodnom veku, voda će biti u ovom – istakao je v.d.direktora JKP ’’Naissus’’Niš Goran Milosavljević.

– Moram da se zahvalim svim institucijama, svim organizacijama, pojedincima, koji su na bilo koji način doprineli da sve ovo danas ovako izgleda. U nastavku imamo konferencijski deo programa, sutra takođe. Danas imamo profesore sa Univerziteta u sesiji 2, sutra imamo iskustva i aktuelne teme iz država iz regiona: Bugarske, Republike Srpske i Crne Gore. U sesiji 4 imamo vodovode koji su izgradili svoja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i ona koja su u pripremnoj fazi. Ovde je značajna diskusija i razmena mišljenja na temu, koja je danas svakako jedna od najaktuelnijih, a to su potrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – ukratko je upoznao prisutne sa agendom manifestacije predsednik Asocijacije za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije dr Miloš Đorđević.

Nakon prigodnog obraćanja i nakon otvaranja stručne manifestacije, Asocijacija za zaštitu i očuvanje voda Južne Srbije (WASS) iz Niša je podelila zahvalnice institucijama koje su je podržale u prvih pet godina sa željom da se takva saradnja nastavi, proširi i unapredi i u budućem vremenu.

Ostale vesti