МЕЂУНАРОДНА СТРУЧНА МАНИФЕСТАЦИЈА ’’ДАНИ ВОДЕ’’ НИШ, 02.и 03.септембар 2021. године, Хала Чаир

[et_pb_section fb_built=“1″ _builder_version=“3.29.3″ fb_built=“1″ _i=“0″ _address=“0″][et_pb_row _builder_version=“3.29.3″ _i=“0″ _address=“0.0″][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“3.29.3″ _i=“0″ _address=“0.0.0″][et_pb_text _builder_version=“3.29.3″ _i=“0″ _address=“0.0.0.0″]

Асоцијација за заштиту и очување вода Јужне Србије (WАSS) из Ниша четврти пут за редом организује Међународну стручну манифестацију „ДАНИ ВОДЕ – НИШ“, која се одржава 02. и 03. септембра 2021. године у Нишу. Сам догађај и ове године je подељен на два дела.
Први је Међународна стручна конференција на тему „Јачање капацитета јавно-комуналних предузећа“ у којој су учешће узели представници домаћих и иностраних релевантних институција и организација. Ова конференција подржана је од многобројних међународних и домаћих институција (GIZ, IAWD, NALAS, SKGO, Министарство заштите животне средине, Привредна комора Србије, Град Ниш и Универзитет у Нишу), а ангажовањем стручних удружења и националних асоцијација за воде ( Бугарска, Република Српска, Северна Македонија, Црна Гора и др.) буде заступљено близу 10 држава из региона Југоисточне Европе.
Други, саставни део манифестације „ДАНИ ВОДЕ“ је изложба произвођача водоводне и канализационе опреме, и то је прилика да се представе компаније које послују у области производње опреме за снабдевање водом, каналисање, пречишћавање, заштиту од поплава и ерозије, произвођачи уређаја, апарата и инструмената за контролу квалитета вода за пиће и отпадних вода.
Свечаном отварању су присуствовали: државни секретар Министарства заштите животне средине Републике Србије Иван Карић, заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић, в.д.директора ЈКП ’’Наиссус’’Ниш Горан Милосављевић, и председник Асоцијације за заштиту и очување вода Јужне Србије др Милош Ђорђевић.
 Министарство и Влада Републике Србије подржавају овакве активности, ово сада већ прераста у регионални карактер, ово постаје национална конференција са међународним учешћем, надам се да ћемо у следећој години имати више учесника. Мало нас је прошла година пореметила због здравствене ситуације, надам се да ће и Град Ниш, у овој и наредној години, када је управљање водама у питању, имати разлога за славље и за понос а ја имам част да отворим ову конференцију и да Вам пожелим срећан и успешан рад још много година и истовремено Вас позивам да дођете у Београд да мало пренесете ова искуства и ваше контакте и на југу али и међународне контакте, и ево међународна конференција је практично отворена – рекао је државни секретар Министарства заштите животне средине Републике Србије Иван Карић.
 Добродошлица свим учесницима овог међународног сајма, који је од изузетног значаја не само за Град Ниш, него за цео регион. Значајан за све оне који су данас учесници на овом великом међународном сајму и научном скупу који ће се одржати већ колико сутра. Желим у име градоначелнице Ниша, г-ђе Драгане Сотировски да Вам пожелом добродошлицу, успешан рад, пуно остварених добрих контаката за ваше послове, одличне резултате и дугорочну сарадњу. Ми смо као држава и као Влада, на челу са председником успели да будемо једни од најзначајнијих и најутицајнијих по расту привредном у овом делу Србије што желим свима Вама, још једном добродошлица и будимо одговорни – између осталог је поручила присутнима заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.
 Јавно комунално предузеће Наиссус Ниш констатно ради на унапређењу својих капацитета, како би на најефикаснији начин пружило услуге најбољег квалитета својим корисницима. Основни циљ и јесте да наши конзументи буду задовољни, да наше услуга буде што јефтинија а да буде што квалитетнија. Настављамо да радимо на томе, и зато служе овакви сајмови да се нагласи значај воде, да се нагласи значај унапређења водоводног система и квалитета водоснабдевања – истакао је в.д.директора ЈКП ’’Наиссус’’Ниш Горан Милосављевић.
 Користим прилику да Вас у име организатора Асоцијације за заштиту и очувања воде Јужне Србије поздравим и да Вам се захвалим на доласку и на поверењу у организатора, могу слободно да кажем да заједнички организујемо овај скуп. Добродошли на“Дани воде“ Ниш 2021 – пригодно је пожелео добродошлицу присутнима председник Асоцијације за заштиту и очување вода Јужне Србије др Милош Ђорђевић.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=“3.29.3″ _i=“1″ _address=“0.1″][et_pb_column type=“4_4″ _builder_version=“3.29.3″ _i=“0″ _address=“0.1.0″][et_pb_gallery gallery_ids=“65827,65828,65829,65830,65834,65833,65832,65835,65837,65838,65831″ posts_number=“20″ show_title_and_caption=“off“ _builder_version=“3.29.3″ _i=“0″ _address=“0.1.0.0″][/et_pb_gallery][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Услед тренутне хидрометеролошке ситуације, коју прати сушни период и изузетно високе температуре, сва изворишта на систему нишког водовода показују знаке смањене издашности.

Из истих разлога, готово у свим мерним зонама нишког водоводног система присутни су знаци повећане потрошње воде.

У овим околностима ЈКП „Ниссус“ Ниш апелује на суграђане да одговорно и рационалну користе воду како не би дошло до озбиљних поремећаја у водоснабдевању.

Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање аутомобила цревом, пуњење базена и друго неконтролисано трошење представља нерационалну потрошњу. Нерационална потрошња може довести до озбиљних поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града.

Апел је упућен свим општинама на територији Града Ниша, које ће својим активностима а у скалду са својим овлашћењима, предузети све неопходне мере у циљу сузбијања ненаменске потрошње воде.

Још једном апел нашим суграђанима да рационално користе воду како би ЈКП „Наиссус“ Ниш свим корисницима омогућило уредно водоснабдевање.