Kakvu vodu pijemo u Nišu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gradski forum povodom svetskog dana voda 2019

Od ukupne površine planete Zemlje čak 71% je pokriven vodom. Suprotno očekivanjima stručnjaci navode da je ovaj resurs ugrožen i da nemaju svi pristup pijaćoj vodi, koja je neophodna za život. Kako bi skrenuli pažnju na važnost vode, Ujedinjene nacije su krajem 1992. godine usvojile rezoluciju, a od 22. marta 1993. Obeležava se Svetski dan voda. Istoga dana ove godine u Media centru je održan građanski forum sa temom:“Niška voda-dostupna svima“, gde su u organizaciji Udruženja građana“Zeleni ključ“, pored našeg predstavnika Dejana Jordanovića učestvovali predstavnica KLERP-a i predstavnik Fakulteta zaštite na radu.

Što se tiče kvaliteta vode, tu zaista nema mesta nikakvom kompromisu. Imamo rigorozne kontrole, postoji neprikosnoven mehanizam i tu je zakonska regulativa koja je jasna i obavezujuća. Hoću da istaknem da ima više nivoa kontrole kvaliteta, stalno prisutna je naša pogonska laboratorija koja operativno deluje i u svakom trenutku može da uzme uzorak i obavi neku analizu manjeg obima na licu mesta. Imamo sektor sanitarne kontrole sa laboratorijom, fizičko-hemijskom i mikro-biološkom laboratorijom koja potpuno u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće na dnevnoj bazi uzorkuju 40 tačaka i urade tih 40 analiza svakoga dana. To je preko 1000 analiza mesečno i preko 12000 analiza godišnje. Tu nema mesta razgovoru, voda je potpuno ispravna, hemijski i biološki, odličnog je kvaliteta i među najboljim vodama za konzumiranje u Evropi – ukratko je pojasnio o kvalitetu niške vode Dejan Jordanović ispred JKP “Naissus-a“.

Ono što je nama nteresantno iz perspektive zaštite, odnosno vodosnabdevanja jeste da ne samo Niš, ovo je sitacija na slivu Nišave. Zadak nije samo za Grad Niš da organizuje sistem prikupljanja, kanalisanja i prečišćavanja na nekom centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, bilo pre uliva u Južnu Moravu i Nišavu, već da i uzvodni zagađivači u slivu Nišave, moraju da preuzmu takvu obavezu na sebe. Na prvom mestu je Bela Palanka, zatim Pirot i Dimitrovgrad, gde jedino Dimitrovgrad ima određene polutehničke sisteme za tretman otpadnih voda, Pirot nema, a nema ni Bela Palanka – prisutnima je pojasnio prof. dr Dejan Vasović sa Fakulteta zaštite na radu.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva 6 kmpatibilnih kolektora koji dovode vodu do glavnog postrojenja, rekonstrukciju postojećih kolektora i dogradnju, kao i nadgradnja kolektorske mreže u selima. Projekat će se finansirati iz evropskog fonda IPA, koji je predpristupni fond za buduće članice, kandidate za članstvo u Evropskoj uniji. Vrednost projekta će biti oko 60 miliona eura – objasnila je značaj postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Vesna Stojanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte.

Sa uključivanjem postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na ekološkom planu značaj je nemerljiv, čulo se u komentaru Olivere Milošević iz Udruženja građana“Zeleni ključ“, kao i apel generacijama koje dolaze da čuvaju vodu, da imamo dovoljno vode ali da moramo da budemo racionalni i svesni činjenice da je dragocena tečnost i da je na planeti sve manje ima.

Ostale vesti