ЈКП“НАИССУС“ ОБЕЛЕЖИО 85 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И РАДА И НАСТАВЉА ДА ЧУВА СИСТЕМ И СНАБДЕВА СУГРАЂАНЕ ЗДРАВОМ ПИЈАЋОМ ВОДОМ

Град Ниш се 28.06.1937. године ставио на мапу градова у којима се врши планско и организовано водоснабдевање становништва. Од тада је прошло 85 година, уз пуно страхова, бриге, радова и радовања. Многе генерације су ставиле свој печат на садашњи изглед и углед Јавно комуналног предузећа “Наиссус“ Ниш. Стална сарадња коју имамо и подршка коју добијамо од нашег оснивача града Ниша, свакако је један од важних ослонаца у стабилности и постојаности нашег предузећа.

– Неко је рекао да град Ниш има најквалитетнију пијаћу воду, не само у нашој држави него и на Балкану. Оно што је јако значајно да напоменемо да после Београда, један овакав комплекс, једна оваква мрежа не постоји нигде у Србији и надамо се да ћемо у скорије време добити и постројење за пречишћавање отпадних вода, то је пројекат који се ради. Желим да вас поздравим у име градоначелнице Ниша госпође Драгане Сотировски, која је оправдано одсутна, и у своје лично име да пожелим пуно успеха у будућем раду, свима нама да пијемо и даље најквалитенију воду у Србији и најквалитетнију воду на Балкану – кратко се присутнима обратила заменица градоначелнице Ниша Душица Давидовић.

– Ово је почетак, одавде је све почело и траје већ 85 година. Ако је за Ниш неки дан велики, то је дан водовода. Нико у овом граду, осим наше уважене и часне цркве не може да каже да траје дуже. Без престанка, све време вода тече, и под Бугарима, и под Немцима. И дан данашњи. И сви имају воде. После дужег времена уз помоћ локалне самоуправе крећемо да стратешки радимо на водоводу. Правимо везни цевовод на Медијани, спајамо нови резервоар на Винику са насељем Бранко Бјеговић, формирамо II висинску зону северозапад, то су ствари које су потребне водоводу, крвоток, да се он шири и да буде здрав. Уз све прилике и недаће које су нас задесиле ови људи овде раде … раде и не питају. Сваки дан дају свој допринос, свој максимум и остају ноћу до касно – уз захвалност радницима и пензинерима је истакао први човек ЈКП“Наиссус“ Горан Милосављевић.

Повеља за животно дело и изузетан допринос у изградњи и развоју водоводног и канализационог система ЈКП“Наиссус“ Ниш се по први пут додељује Јордану Станковићу. Господин Јордан Станковић је функцију директора ЈКП“Наиссус“ Ниш обављао у три мандата, од 1978. до 1990. године. У том периоду поред других пословних резултата треба издвојити изградњу водоводног система Љуберађа – Ниш, који обухвата изворишта: Љуберађа, Дивљана, Мокра и Крупац, са магистралним цевоводом дужине од 80 километара:

– Град Ниш је остао жедан 1977. године. Онда сам заједно са сарадницима и ванредним залагањима свих радника, успео да реализујем пројекат Љуберађа – Ниш и доведем значајну количину питке воде. Ретко који град може да се похвали са оваквом водом коју Ниш има. Много је тешко када нема воде, као у случају града Зрењанина, који 20 година не може да реши питку воду, и многи други градови у Војводини. И то не може да се реши за један дан. Мора да постоји визионарство, мора да постоје планови, припреме и велики рад. Са овог места поручујем, није савет него молба, сачувајте природне изворе, то богатство, те бисере и под хитно припремајте документацију за нове количине воде – између осталог је поручио некадшњи директор, свим запосленима омиљени 90-тогодишњи Јордан Станковић.

Након службеног обраћања, присутнима су подељене монографије предузећа “Наших 85 година“, урађене поводом овог јубилеја.