IZGRADNJA VEZNOG CEVOVODA NA IZVORIŠTU MEDIJANA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Početi su radovi na izgradnji veznog cevovoda na lokaciji Medijana, DCI 600 u dužini od 887 metara, i DCI 1000 u dužini 347,5 metra. Ovaj cevovod će značajno da poboljša vodosnabdevanje, na način povećanja kapaciteta količine vode koja se šalje prema gradu. To znači da će biti direktno povezan na cevovod  1000mm, koji je povezan sa rezervoarima Vinik i Delijski vis. Nakon toga se gasi stari cevovod koji ide od Medijane do Delijskog visa, a koji prolazi ispod ulice Marina Držića i celog stambenog naselja, i otklanja se opasnost od rizičnih havarija. Na drugoj strani postavlja se cevovod za Donju Vrežinu i gasi se stara mreža koja je trasirana preko mosta, i tom prilikom se oslobađa most, kome predstoji rušenje.

– Izdvojeno je negde oko 200 miliona dinara, i to je jedna od najvećih investicija u poslednjih 20 godina. Posebno smo zadovoljni jer smo imali mogućnost da izdvojimo toliko para jer finansijski sada mnogo bolje stojimo nego prošle godine. Zato smo i ušli u ovako veliki projekat, koji će pre svega građanima našega grada doneti stabilnije vodosnabdevanje, a ovo je i neki predkorak ka rešavanju velikog problema koji ima opština Doljevac, sa pojedinim selima koja su priključena ili delom priključena na gradski vodovod. Sada imamo stabilno vodosnabdevanje za Grad Niš, koji se brzo širi, po broju stanovnika i teritorijalno. To znači da nastavljamo da razmišljamo u smeru da još neka sela priključimo na ovaj važan cevovod – pored ostalog je istakla gradonačelnica Grada Niša, Dragana Sotirovski.

– Posle više decenija imamo jedno veliko ulaganje, Grad Niš je prepoznao značaj naše fabrike vode Medijana, koja je izgrađena 1937. god. pa je na njoj rađeno 1974. god. i ovo je bukvalno od tada prva velika investicija. Izgradnjom veznog cevovoda dobijamo više vode za naše građane, nove količine i stabilnost u vodosnabdevanju. Ovo je posebno značajno za rubne delove grada, dok ćemo u drugoj fazi radova preći na izgradnju, odnosno rekonstrukciju rezervoara na Viniku, spustiti vodu do naselja Branko Bjegović i potom ćemo postepeno formirati drugu visinsku zonu “severozapad“, što će omogućiti bolje vodosnabdevanje za stanovnike Toponičkog puta i okoline. U nekoj završnoj fazi potrebno je ceo grad opasati cevovodom velikog prečnika što će obezbediti sigurno vodosnabdevanje u narednim decenijama za ovaj grad – kratko je obrazložio prvi čovek JKP“Naissus“ Niš, Goran Milosavljević.

Ostale vesti