ИЗГРАДЊА ВЕЗНОГ ЦЕВОВОДА НА ИЗВОРИШТУ МЕДИЈАНА

Почети су радови на изградњи везног цевовода на локацији Медијана, DCI 600 у дужини од 887 метара, и DCI 1000 у дужини 347,5 метра. Овај цевовод ће значајно да побољша водоснабдевање, на начин повећања капацитета количине воде која се шаље према граду. То значи да ће бити директно повезан на цевовод  1000мм, који је повезан са резервоарима Виник и Делијски вис. Након тога се гаси стари цевовод који иде од Медијане до Делијског виса, а који пролази испод улице Марина Држића и целог стамбеног насеља, и отклања се опасност од ризичних хаварија. На другој страни поставља се цевовод за Доњу Врежину и гаси се стара мрежа која је трасирана преко моста, и том приликом се ослобађа мост, коме предстоји рушење.

– Издвојено је негде око 200 милиона динара, и то је једна од највећих инвестиција у последњих 20 година. Посебно смо задовољни јер смо имали могућност да издвојимо толико пара јер финансијски сада много боље стојимо него прошле године. Зато смо и ушли у овако велики пројекат, који ће пре свега грађанима нашега града донети стабилније водоснабдевање, а ово је и неки предкорак ка решавању великог проблема који има општина Дољевац, са појединим селима која су прикључена или делом прикључена на градски водовод. Сада имамо стабилно водоснабдевање за Град Ниш, који се брзо шири, по броју становника и територијално. То значи да настављамо да размишљамо у смеру да још нека села прикључимо на овај важан цевовод – поред осталог је истакла градоначелница Града Ниша, Драгана Сотировски.

– После више деценија имамо једно велико улагање, Град Ниш је препознао значај наше фабрике воде Медијана, која је изграђена 1937. год. па је на њој рађено 1974. год. и ово је буквално од тада прва велика инвестиција. Изградњом везног цевовода добијамо више воде за наше грађане, нове количине и стабилност у водоснабдевању. Ово је посебно значајно за рубне делове града, док ћемо у другој фази радова прећи на изградњу, односно реконструкцију резервоара на Винику, спустити воду до насеља Бранко Бјеговић и потом ћемо постепено формирати другу висинску зону “северозапад“, што ће омогућити боље водоснабдевање за становнике Топоничког пута и околине. У некој завршној фази потребно је цео град опасати цевоводом великог пречника што ће обезбедити сигурно водоснабдевање у наредним деценијама за овај град – кратко је образложио први човек ЈКП“Наиссус“ Ниш, Горан Милосављевић.