ИН МЕМОРИАМ

ЈОРДАН СТАНКОВИЋ (1932 – 2022)

Прослављени директор ЈКП „Наиссус“ Јордан Станковић преминуо је 15.августа 2022. у Нишу. Био је на челу овог јавног предузећа у три мандата и то од 1978. до 1990. године, када су донете кључне одлуке унапређења система снабдевања града водом за пиће, изградњом Водоводног система Љуберађа – Ниш и изградњом фабрике воде на изворишту Медијана, чиме су знатно повећани капацитети овог изворишта и тиме створени услови за потпуно стабилно снабдевање водом корисника у наредних неколико деценија.

Поводом 85. рођендана  нишког водовода (28.јуна 2022. године), на изворишту Медијана, где је саграђена и прва фабрика воде, Јордану Станковићу је уручена Повеља за животно дело и изузетан допринос у изградњи и развоју водоводног и канализационог система ЈКП „Наиссус„ Ниш.

Овако је живот и дело Јордана Станковића описао познати нишки писац и новинар Зоран Марјановић у књизи „Вода„, коју је заједнички стварао са Јорданом Станковићем.

„Јордан Станковић рођен је у Топлом Долу код Сурдулице (1932 године), у кући оца зидара. Кад се отац, три године касније, запослио у нишкој Железничкој радионици ( касније МИН), Јордана су у љуљци донели у Ниш, у којем је провео живот.

У тај живот добрано се умешала држава, која је 1947. године забранила упис у гимназије и Јордан се, као одличан ђак, обрео у Техничкој школи. Поставши грађевински техничар, морао је две године да ради, па тек онда да иде на факултет. То време провео је у бетонирању писте нишког Аеродрома и градњи војних станова.

Грађевински факултет (општи смер) завршио је у Скопљу и запослио се у нишком „Грађевинару„. Касније је био технички директор Предузећа за путеве „Ниш„ (од 1968. године), директор Пројектног бироа „Грађевинара„(од 1974. године) и заменик директора „Грађевинара„ (од 1977. године).

Године 1978. године постављен је за директора Комуналног предузећа за водовод и канализацију „Наисус„Ниш. Ту је створио своје капитално дело, Водоводни систем Љуберађа-Ниш и ушао у легенду. Од 1990. године је директор за изградњу Клиничког центра у Нишу „Мединг„. Отишао је у пензију 01.01.1997. године. Јорадан Станковић је целог живота градио. Ни једна фирма, којом је он руководио, није имала губитак.„   Јордан Станковић је заступљен у Енциклопедији знаменитих личности Ниша. Био је члан Удружења стваралаца Ниша.