IN MEMORIAM

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

JORDAN STANKOVIĆ (1932 – 2022)

Proslavljeni direktor JKP „Naissus“ Jordan Stanković preminuo je 15.avgusta 2022. u Nišu. Bio je na čelu ovog javnog preduzeća u tri mandata i to od 1978. do 1990. godine, kada su donete ključne odluke unapređenja sistema snabdevanja grada vodom za piće, izgradnjom Vodovodnog sistema Ljuberađa – Niš i izgradnjom fabrike vode na izvorištu Medijana, čime su znatno povećani kapaciteti ovog izvorišta i time stvoreni uslovi za potpuno stabilno snabdevanje vodom korisnika u narednih nekoliko decenija.

Povodom 85. rođendana  niškog vodovoda (28.juna 2022. godine), na izvorištu Medijana, gde je sagrađena i prva fabrika vode, Jordanu Stankoviću je uručena Povelja za životno delo i izuzetan doprinos u izgradnji i razvoju vodovodnog i kanalizacionog sistema JKP „Naissus„ Niš.

Ovako je život i delo Jordana Stankovića opisao poznati niški pisac i novinar Zoran Marjanović u knjizi „Voda„, koju je zajednički stvarao sa Jordanom Stankovićem.

„Jordan Stanković rođen je u Toplom Dolu kod Surdulice (1932 godine), u kući oca zidara. Kad se otac, tri godine kasnije, zaposlio u niškoj Železničkoj radionici ( kasnije MIN), Jordana su u ljuljci doneli u Niš, u kojem je proveo život.

U taj život dobrano se umešala država, koja je 1947. godine zabranila upis u gimnazije i Jordan se, kao odličan đak, obreo u Tehničkoj školi. Postavši građevinski tehničar, morao je dve godine da radi, pa tek onda da ide na fakultet. To vreme proveo je u betoniranju piste niškog Aerodroma i gradnji vojnih stanova.

Građevinski fakultet (opšti smer) završio je u Skoplju i zaposlio se u niškom „Građevinaru„. Kasnije je bio tehnički direktor Preduzeća za puteve „Niš„ (od 1968. godine), direktor Projektnog biroa „Građevinara„(od 1974. godine) i zamenik direktora „Građevinara„ (od 1977. godine).

Godine 1978. godine postavljen je za direktora Komunalnog preduzeća za vodovod i kanalizaciju „Naisus„Niš. Tu je stvorio svoje kapitalno delo, Vodovodni sistem Ljuberađa-Niš i ušao u legendu. Od 1990. godine je direktor za izgradnju Kliničkog centra u Nišu „Meding„. Otišao je u penziju 01.01.1997. godine. Joradan Stanković je celog života gradio. Ni jedna firma, kojom je on rukovodio, nije imala gubitak.„   Jordan Stanković je zastupljen u Enciklopediji znamenitih ličnosti Niša. Bio je član Udruženja stvaralaca Niša.

Ostale vesti