ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА СУБНОР-А СРБИЈЕ ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 80-ТОГОДИШЊИЦЕ АНТИФАШИСТИЧКОГ УСТАНКА У СРБИЈИ

У малој сали Клуба војске Ниш, одржана је манифестација обележавања 80-годишњице антифашистичког устанка у Србији 26. јуна 2021. Године у Меморијалном парку“Бубањ“, у Нишу под називом“Да рата више не буде“. Скупу су присуствоали поштовани генерали, уважени борци, представници војске, полиције, представници Града Ниша, цркве, универзитета.

Присутнима се обратила градоначелница Ниша Драгана Сотировски:

– Садашње и будуће генерације, свој дуг херојима у одбрамбеним ратовима Србије треба и могу да исказују културом сећања. Најмање што смо могли да учинимо је да на Бубњу прошле године организујемо обележавање 80-тогодишњице антифашистичког устанка у Србији, јер прошлост није само оно што се догодило, будућност може бити и оно што се може поновити.

Председник Савеза удружења бораца народноослободилачког рата Србије, генерал Видосав Ковачевић је посебно издвојио:

– Ви сте свесно изабрали антифашизам као своју вредност, и чврсто стојите у свом убеђењу, зато што се усуђујем рећи да је антифашизам данас потребнији него икада. Били смо се мало погубили уназад неколико деценија, а можда је све почело када је Европа 1985. године одлучила да Девети мај не слави као Дан победе над фашизмом, него као Дан Европе. И није проблем што Европа неће да велича да их је ослободила Црвена армија, него проблем је велики ако смо рекли да је фашизам био највеће зло 20-тог века, а да је победио антифажизам као добро. Проблем настаје не само у Европи, него и код нас једно време, кад ви престанете да славите победу доброг над злом.

Медаљу борца као највеће одликовање уручено је по први пут, јер је ово одликовање за борце Другог светског рата који су још живи, овога пута прву медаљу борца Савеза удружења бораца народноослободилачког рата добио је легендарни командант Приштинског корпуса Генерал пуковник Владимир Лазаревић.

Признања су добили најуспешнији појединци и организације који су допринели да ова антифашистичка манифестација прерасте у традиционално окупљање бораца и грађана југоисточне Србије у Нишу у организацији ГО СУБНОР-а Ниш и Града Ниша, као његов генерални покровитељ. Признања су уручили председник СУБНОР-а Србије Видосав Ковачевић, генерал-мајор у пензији и председник Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуб Стојчић.

Повељу и признање за дугогодишњу успешну и нераскидиву сарадњу, поред других заслужних организација и појединаца примили су испред Јавно комуналног предузећа “Наиссус“ в.д. директора Горан Милосављевић и саветник директора Александар Ракић.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Услед тренутне хидрометеролошке ситуације, коју прати сушни период и изузетно високе температуре, сва изворишта на систему нишког водовода показују знаке смањене издашности.

Из истих разлога, готово у свим мерним зонама нишког водоводног система присутни су знаци повећане потрошње воде.

У овим околностима ЈКП „Ниссус“ Ниш апелује на суграђане да одговорно и рационалну користе воду како не би дошло до озбиљних поремећаја у водоснабдевању.

Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање аутомобила цревом, пуњење базена и друго неконтролисано трошење представља нерационалну потрошњу. Нерационална потрошња може довести до озбиљних поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града.

Апел је упућен свим општинама на територији Града Ниша, које ће својим активностима а у скалду са својим овлашћењима, предузети све неопходне мере у циљу сузбијања ненаменске потрошње воде.

Још једном апел нашим суграђанима да рационално користе воду како би ЈКП „Наиссус“ Ниш свим корисницима омогућило уредно водоснабдевање.