DODELA PRIZNANJA SUBNOR-A SRBIJE POVODOM OBELEŽAVANJA 80-TOGODIŠNJICE ANTIFAŠISTIČKOG USTANKA U SRBIJI

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

U maloj sali Kluba vojske Niš, održana je manifestacija obeležavanja 80-godišnjice antifašističkog ustanka u Srbiji 26. juna 2021. Godine u Memorijalnom parku“Bubanj“, u Nišu pod nazivom“Da rata više ne bude“. Skupu su prisustvoali poštovani generali, uvaženi borci, predstavnici vojske, policije, predstavnici Grada Niša, crkve, univerziteta.

Prisutnima se obratila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski:

– Sadašnje i buduće generacije, svoj dug herojima u odbrambenim ratovima Srbije treba i mogu da iskazuju kulturom sećanja. Najmanje što smo mogli da učinimo je da na Bubnju prošle godine organizujemo obeležavanje 80-togodišnjice antifašističkog ustanka u Srbiji, jer prošlost nije samo ono što se dogodilo, budućnost može biti i ono što se može ponoviti.

Predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije, general Vidosav Kovačević je posebno izdvojio:

– Vi ste svesno izabrali antifašizam kao svoju vrednost, i čvrsto stojite u svom ubeđenju, zato što se usuđujem reći da je antifašizam danas potrebniji nego ikada. Bili smo se malo pogubili unazad nekoliko decenija, a možda je sve počelo kada je Evropa 1985. godine odlučila da Deveti maj ne slavi kao Dan pobede nad fašizmom, nego kao Dan Evrope. I nije problem što Evropa neće da veliča da ih je oslobodila Crvena armija, nego problem je veliki ako smo rekli da je fašizam bio najveće zlo 20-tog veka, a da je pobedio antifažizam kao dobro. Problem nastaje ne samo u Evropi, nego i kod nas jedno vreme, kad vi prestanete da slavite pobedu dobrog nad zlom.

Medalju borca kao najveće odlikovanje uručeno je po prvi put, jer je ovo odlikovanje za borce Drugog svetskog rata koji su još živi, ovoga puta prvu medalju borca Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata dobio je legendarni komandant Prištinskog korpusa General pukovnik Vladimir Lazarević.

Priznanja su dobili najuspešniji pojedinci i organizacije koji su doprineli da ova antifašistička manifestacija preraste u tradicionalno okupljanje boraca i građana jugoistočne Srbije u Nišu u organizaciji GO SUBNOR-a Niš i Grada Niša, kao njegov generalni pokrovitelj. Priznanja su uručili predsednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Kovačević, general-major u penziji i predsednik Skupštine SUBNOR-a Srbije Miroljub Stojčić.

Povelju i priznanje za dugogodišnju uspešnu i neraskidivu saradnju, pored drugih zaslužnih organizacija i pojedinaca primili su ispred Javno komunalnog preduzeća “Naissus“ v.d. direktora Goran Milosavljević i savetnik direktora Aleksandar Rakić.

Ostale vesti