ВАЖНО САОПШТЕЊЕ О ВОДОСНАБДЕВАЊУ И АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Естремно високе температуре које у континуитету трају већ више од 10 дана, у великој мери су се одразиле на потрошњу пијаће воде из система водоснабдевања Града Ниша. Према подацима добијених из система за мерење, праћење и контролу система водоснабдевања ЈКП „Наиссус“ Ниш, протекле недеље је у свим деловима града забележено повећање потрошње воде.

Просечна производња и дистрибуција воде у Граду Нишу износи 1100 l/s (литара у секунди), што је количина довољна да опскрби потребе града за пијаћом водом у редовним условима.

Протекле недеље је производња пијаће воде подигнута на 1450 l/s, док је из система нишког водовода до крајњих корисника дистрибуирано и до 1800 l/s у појединим деловима дана. У периоду од 18 до 22 сата долази до превелике потрошње пијаће воде која се у односу на редовне услове, у појединим деловима града и удвостручује. Највећа истакања из система забележена су у јужном и југозападном делу града, где се у континуитету троши 140 l/s. Подаци добијени из система ЈКП „Наиссус“ Ниш недвосмислено указују на ненаменско трошење воде, нарочито у поменутим деловима града, будући да су резултати мерења потрошње из система и до три пута већи у односу на потрошњу у редовним условима.

Како би не би дошло до поремећаја водоснабдевања ЈКП „Наиссус“ Ниш држи у стању експлоатације сва изворишта из система водоснабдевања Града Ниша, укључујући и фабрику воде на изворишту Медијана, чији рад овог лета није прекидан због годишњег ремонта, већ се исти обавља сукцесивно. Екипе на одржавању водоводне мреже су упркос високим температурама, уз испуњење свих превентивних мера, стално ангажоване на отклањању кварова и хаварија на нишком водоводном систему. Одржавање водоводне мреже у току дана изврши и до 10 санација кварова на водоводној мрежи, док број интервенција на прикључним везама премашује 30 дневно. За задовољење потреба корисника друге, треће и четврте висинске зоне ЈКП „Наиссус“ Ниш је ставио у функцију и резервоар Виник који са капацитетом од 3000m³ (кубика) у овом тренутку задовољава потребе нишлија на северу града. Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање, пуњење базена и друго неконтролисано трошење пијаће воде из система водоснабдевања Града Ниша представља нерационалну и ненаменску потрошњу. Оваква потрошња може довести до поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града а нарочито оних у рубним и вишим деловима.