НОВИ УРЕЂАЈИ ЗА БРЖУ И САВРЕМЕНИЈУ КОНТРОЛУ КВАЛИТЕТА ПИЈАЋЕ ВОДЕ

Ове године на основу неопходних потреба службе лабораторије, директор Горан Милосављевић и менаџмент ЈКП“Наиссус“ су помогли у остварењу и модернизацији опреме за савремену контролу квалитета пијаће воде. Набавком нових апарата и опреме у лабораторији ЈКП“Наиссус“ заменићемо апарате који су били вишедецинијски стари а трошкови одржавања скупи. То су три јако важна и значајна апарата за рад службе у лабораторији нашег предузећа:

– Аутоклав  марке “RАYPА“ вредност 925 000 дин без ПДВ-а, набављен је за стерилизацију хранљивих подлога и деконтаминацију материјала насталог после рада, помоћу водене паре у микробиолошкој  лабораторији. За одељење микоробиологије набављен је аутоклав, нове генерације, као и инкубатор, такође нове генерације, који служи за припреме и рад у микробиологији.

– Инкубатор марке“Memmert“ вредност 420 000 дин без ПДВ-а, служи за термостатирање узорака воде и неопходан  је за континуирани рад у микробиолошкој лабораторији.

У одељењу физичко – хемијске лабораторије набављен је:

– Aтомски Aпсорпциони спектрофотометар ААS марке“Аgilent“ најновије генерације вредности 4 000 000 дин без ПДВ-а са аутосемплером и опремом за све 3 технике рада (пламена, графитна и хидридна техника), који испитује садржај тешких метала у води за пиће. Како је производња и контрола квалитета пијаће воде наша основна делатност, тако је овај уређај велики допринос у лакшем и модернијем приступу обављања ове примарне делатности. Овај апарат ће у првом реду служити за редовну и још бољу контролу пијаће воде, која долази из свих делова града Ниша, из свих изворишта ( Љуберађа, Дивљана, Мокра, Крупац, Студена, Медијана, Миљковац), јавних чесама и резервоара.

Настављамо олакшану и бржу контролу свих метала који могу да се нађу у води а који угрожавају здравље људи. Досадашње анализе показале су да немамо тешких метала у води, попут кадмијума, олова, бакра, живе, никла и других, тако да коришћењем овог уређаја настављамо лакшу и бржу контролу. Овај апарат је врло осетљив и врло прецизан, он одређује милионити део грама, значи један ppb и ту врши анализу. Он је врста робота, са аутоматском руком, тако да сам одради део посла, што је значајно јер је исти поступак на стари начин трајао више дана, а са њим данас то траје један дан.

Наши корисници имаће безбедну, здраву и контролисану воду за пиће, прописано строгим правилником о хигијенској исправности воде за пиће (Сл. лист СРЈ 42/98; 44/99; Сл. гласник РС 28/19).

Физичко-хемијска и микробиолошка испитивања воде за пиће обављају се у овој лабораторији 38 до 42 узорака воде дневно редовном контролом 365 дана у години, без разлике у данима викенда или празника. Уз стручне и искусне кадрове, лабораторија непрекидно врши анализе да би обезбедила континуирани квалитет воде за пиће, од извора до сваког потрошача.

ХИТАН АПЕЛ ЗА РАЦИОНАЛНУ ПОТРОШЊУ ВОДЕ

Услед тренутне хидрометеролошке ситуације, коју прати сушни период и изузетно високе температуре, сва изворишта на систему нишког водовода показују знаке смањене издашности.

Из истих разлога, готово у свим мерним зонама нишког водоводног система присутни су знаци повећане потрошње воде.

У овим околностима ЈКП „Ниссус“ Ниш апелује на суграђане да одговорно и рационалну користе воду како не би дошло до озбиљних поремећаја у водоснабдевању.

Апелујемо на наше суграђане да буду солидарни и користе воду за њене основне намене – пиће, кување и одржавање личне хигијене. Заливање башти, зелених и бетонских површина, прање аутомобила цревом, пуњење базена и друго неконтролисано трошење представља нерационалну потрошњу. Нерационална потрошња може довести до озбиљних поремећаја који могу утицати на редовно снабдевање водом наших корисника у свим деловима града.

Апел је упућен свим општинама на територији Града Ниша, које ће својим активностима а у скалду са својим овлашћењима, предузети све неопходне мере у циљу сузбијања ненаменске потрошње воде.

Још једном апел нашим суграђанима да рационално користе воду како би ЈКП „Наиссус“ Ниш свим корисницима омогућило уредно водоснабдевање.