PRIRODA ZA VODU - SVETSKI DAN VODA 22.03.2018.

mediana1

foto: izvorište Mediana

Svetski dan voda obeležava se svake godine 22.marta. Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine. Od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava u celom svetu. Ovim datumom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.
Tema Svetskog dana voda 2018. godine je"Priroda za vodu", a proučava prirodna rešenja za izazove s kojima se suočavamo u 21. veku. Ovogodišnja tema istražuje kako možemo koristiti prirodu za poboljšanje kvaliteta vode. Danas, 2,1 milijarda ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utiče na njihovo zdravlje, obrazovanje i život. Cilj održivog razvoja obavezuje svet da obezbedi da svako ima pristup ispravnoj pijaćoj vodi do 2030. godine i uključuje ciljeve zaštite prirodnog okruženja i smanjenja zagađenja.
U Srbiji je voda dobrog kvaliteta a ovde u Nišu JKP"Naissus" može da potvrdi da postoje dovoljne količine pijaće vode, koja je odličnog kvaliteta pod stalnim nadzorom licencirane laboratorije i Instituta za javno zdravlje Niš. Ovih dana smo svedoci da voda iako je najvažniji resurs i neophodna za zdravlje ljudi, usled obilnih padavina (kiša i sneg) prouzrokuje veće količine koje poplavljuju objekte i stvaraju materijalnu štetu. Aktuelna je situacija u Naselju 9. maj i radnoj zoni Donje Međurovo. JKP"Naissus" nastavlja pomoć najugroženijima i stalno angažovanje na odbrani nasipa i zaštiti imovine i objekata.

Nova decenija će započeti Svetskim danom voda 22. marta 2018.god. a prestaje na Svetski dan voda 22. marta 2028. godine i u centar pažnje stavlja održivi razvoj i integralno upravljanje vodnim resursima za postizanje društvenih, ekonomskih i ekoloških ciljeva te sprovođenje međunarodno dogovorenih programa i projekata vezanih uz vodu. Predstojeća dekada treba da ponudi odgovore i rešenja na neka od glavnih pitanja današnjice - kako smanjiti poplave, suše i zagađenja vode?

  • 01mediana
  • 02mediana
  • 03mediana

Simple Image Gallery Extended